Osteopathie en migraine
Migrainepatiënten hebben veel baat bij een behandeling osteopathie.
Dit viel onlangs te lezen in ‘The International Journal of Osteopathic Medicine’ in een publicatie over een gespecialiseerde studie aan de neurologische afdeling van de ‘United Hospitals’ in het Italiaanse Ancona. In dit wetenschappelijke onderzoek, dat een jaar duurde, bleken patiënten met migraineklachten zeer veel baat te hebben bij osteopathische behandeling.
Voor deze studie werden 105 migrainepatiënten opgedeeld in drie groepen, in de leeftijdscategorie van 18-50 jaar en allen met ongeveer gelijke sociaal-demografische achtergrond. De eerste groep kreeg medicijnen toegediend uit de zogenaamde triptanen familie. Groep twee onderging een placebotherapie van manuele handelingen en de derde groep werd behandeld volgens reguliere osteopathische aanpak. Via vragenlijsten werden patiënten bevindingen bijgehouden over de ernst van de pijnklachten en de kwaliteit van leven. Na afronding van het onderzoek bleek dat de aard van de migraine bij de groepen patiënten die een placebobehandeling ondergingen én die medicijnen slikten, nauwelijks verschilden. Patiënten die echter een osteopathische behandeling kregen, signaleerden ten opzichte van de andere twee testgroepen, een statistisch zeer sterke verbetering van hun pijnklachten en kwaliteit van leven.
Andere onderzoeken
Deze studie sluit aan bij de resultaten van eerdere studies in Nederland (2001) en in Duitsland (2011), waaruit bleek dat osteopathische behandeling een bijzonder gunstig effect heeft op klachten van migrainepatiënten. Bij migraine speelt de bovenbuik vaak een belangrijke rol. Een belangrijke link tussen wat in de buik gebeurt en de storende invloed daarvan op de hersenstam, is de tiende hersenzenuw. Daarnaast zijn er zenuwen, die het middenrif en de lever van gevoel voorzien. Deze lopen naar de nek en schakelen met de hersenstam. Wanneer veel storende informatie vanuit de bovenbuik naar de hersenstam gaat, ontstaat daar een soort kortsluiting. Zo kan migraine ontstaan. Bij migraineklachten behandelt een osteopaat o.a. het gebied van de middenrif. Rond de grote ademhalingsspier bevinden zich lever, dikke darm en de maag. Bij migraine laat vaak de beweeglijkheid van de banden en de vliezen rond de lever te wensen over. Deze osteopathische behandelwijze komt het meest tot zijn recht als mensen bereid zijn cafeïnehoudende producten (koffie, thee, chocola en cola) en triptanen te laten staan.
Osteopathische behandelwijze:
Een osteopaat ziet het lichaam als één geheel en weet welke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier deze elkaar kunnen beïnvloeden. Daardoor kan een osteopaat de mogelijke oorzaak van een klacht vinden, waar andere behandelaars die niet vonden: soms in een ander deel van het lichaam dan waar de klacht optreedt. Het doel van de osteopaat is niet om ziekte te bestrijden maar om de hele persoon te helpen en te ondersteunen om gezond en weerbaar te worden. Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen en gebruikt geen medicijnen of apparaten. De osteopaat maakt los wat los moet zitten en optimaliseert zo met (overwegend) zachte handgrepen de weefselcondities van het lichaam. Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat door.