Voor Wie
  • Op zoek naar de oorzaak van de blessure

    Op zoek naar de oorzaak van de blessure

  • Osteopathie werkt ook preventief

    Osteopathie werkt ook preventief

  • Osteopathie stimuleert beweeglijkheid

    Osteopathie stimuleert beweeglijkheid

Algemeen

Osteopathie is een uitermate geschikte manier om (terugkerende) blessures te behandelen. Omdat de osteopathie op andere vlakken zoekt naar de oorzaak van blessures dan b.v. een fysiotherapeut of manueel therapeut, kan dit een hele goede aanvulling zijn op weg naar herstel.

Iedere sporter kent het wel:  terugkerende blessure of  steeds weer ergens anders last. Sportblessures: Liespijnen, hamstring blessures rug  en schouderproblemen vinden vaak elders in het lichaam hun oorsprong. Niet altijd is voor de sporter zelf duidelijk waar de oorzaak is gelegen.

De osteopaat bekijkt het gehele lichaam en zoekt op andere niveaus naar de oorzaak van de blessure en behandeld deze.

Ook komt dan duidelijk naar voren waarom de klachten niet verdwijnen en steeds weer terugkomen. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld gelegen zijn in de bindweefsels rond de organen, denk hierbij aan operaties en ontstekingen. Tevens zijn verteringsproblemen en de daarmee gepaard gaande voedingstekorten van de (spier)weefsels  zeer vaak de oorzaak van acute (spier)letsels. Maar ook trauma's van het hoofd spelen een belangrijke rol in de ontstaanswijze van een blessure.

Doordat de osteopaat het hele lichaam nakijkt op letsels die van belang kunnen zijn en relaties weet te leggen tussen het functioneren van o.a. de organen, het zenuwstelsel en het hormonaal systeem, kan vaak de reden van het uitblijven van herstel worden achterhaald. Aan de hand van deze gegevens wordt een behandelplan opgesteld. Vaak in combinatie met eventuele andere therapieën zoals fysiotherapie of podotherapie. 

Lees meer »

Preventie

Van (top)sporters wordt  vaak verwacht dat zij in een trainingsseizoen toewerken naar een piekbelasting in hun prestaties. Aan de hand van een trainingsprogramma wordt hier naar toe gewerkt. Preventie van blessures speelt hierin een belangrijke rol. Door middel van een regelmatige behandeling kan de osteopaat de sporter naar een hoger prestatieniveau begeleiden.

Klachten of blessures zijn vrijwel altijd een optelsom van factoren. De osteopathie heeft een unieke kijk op het ontstaan van klachten en blessures. Vaak kan de osteopaat aan de aanpassingen van het lichaam merken dat er klachten aan het ontwikkelen zijn. Hier zal de osteopaat direct op ingrijpen om die klachten waar mogelijk te voorkomen. Het loont zich om zoveel mogelijk van die factoren preventief te behandelen, om klachten te voorkomen en zodoende een hoger einddoel te kunnen bereiken.

(Top)Sport

Alle factoren die op iemand in werken, zien we als een belasting. Wanneer de draagkracht (belastbaarheid) groot genoeg is, leidt dit over het algemeen niet tot klachten. Sporten is ook een belasting, maar ook een manier om de belastbaarheid te vergroten. Het komt regelmatig voor dat de belasting de belastbaarheid overschrijd. Een oorzaak hiervoor kan een bewegingsverlies in bijvoorbeeld de gewrichten, de schedel of de structuren rond de orgaansystemen zijn. Hierdoor reduceert de doorbloeding en daalt  de belastbaarheid. De osteopaat is bij uitstek getraind om de belastbaarheid op ieder niveau te optimaliseren door mobiliteit te verbeteren. Daarnaast beoordeeld de osteopaat of de belasting van de sportactiviteiten op dat moment aansluit bij de fysieke conditie van de sporter en geeft hierin advies. Dit maakt de osteopathie zo geschikt om blessures te voorkomen en te helpen herstellen.

Op professioneel niveau wordt dan ook steeds meer gebruik gemaakt van osteopaten, voornamelijk in het buitenland. Als meest aansprekend voorbeeld is voetbalclub AC Milan. Zij beschikken over een gespecialiseerd team van behandelaars  waar ook osteopaten deel van uitmaken. Mede hierdoor is er een sterke afname van blessures waarneembaar.

Wanneer je graag sport, op recreatief of op topsport niveau, is een blessure het laatste waar je op zit te wachten. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk wordt gezien door behandelaars die ervaring hebben in de sportbegeleiding. Binnen onze praktijk werken daarom alleen collega’s die ervaring én affiniteit hebben met een breed scala aan sporten.

Voor het maken van een afspraak of verdere informatie kun je ons bereiken op contact.

Lees meer »

Klachten bij sporters

Als u vragen heeft over de indicaties voor osteopathie kunt u natuurlijk vrijblijvend contact opnemen met de praktijk.

Oirschot Spoordonkseweg 11 | tel: 0499-57 77 75 Boxtel Liduinahof 35 | tel: 0411-68 97 14 Hilvarenbeek Groot Loo 3b | tel: 0499-57 77 75 © 2017