Wat is Osteopathie

Osteopathie is een veilige manuele geneeskunde die zich toelegt op het herstellen van een verstoord evenwicht binnen het lichaam. Manueel, omdat onderzoek en behandeling alleen met de handen geschiedt en er dus geen apparaten aan te pas komen. Het verstoorde evenwicht kan zich uiten in verschillende klachten in het lichaam b.v. buikpijn, rugpijn of gewrichtsklachten maar ook hoofdpijn of een slechte stoelgang.

Eén van de belangrijkste principes van osteopathie is dat het lichaam in zijn geheel wordt bekeken en dat het zelfgenezend vermogen van het lichaam wordt gestimuleerd.

Binnen het osteopathisch concept wordt het lichaam belicht vanuit een drietal systemen:

  • Het pariëtale systeem (bewegingsapparaat; botten, spieren en gewrichten)
  • Het viscerale systeem (de inwendige organen met verzorgende zenuwen, bloedvaten en lymfestelsel)
  • Het cranio-sacrale systeem (schedel, wervelkolom, heiligbeen, zenuwstelsel en hersenvocht-circulatie)

Een osteopaat onderzoekt bij iedere klacht deze drie systemen en dus het gehele lichaam. Hij gaat daarbij op zoek naar de oorzaak van de klacht. Die oorzaak bevindt zich niet altijd op de plek waar de klacht zich uit. Omdat in het lichaam alles met elkaar in verbinding staat, kan de pijn bron soms ergens anders in het lichaam zitten dan waar de klacht tot uiting komt. Met zachte handgrepen zal de osteopaat de bewegingsbeperkingen in het lichaam en de oorzaken daarvan, opsporen en behandelen. Hierdoor kan het lichaam herstellen en de klachten verdwijnen. Osteopathie draait dus om beweeglijkheid!

Lichaam als een geheel

Ons lichaam voert oneindig veel bewegingen uit. Grote bewegingen zijn b.v. lopen en tillen maar ook kleine beweging treden op. Denk aan de ademhaling en het pompen van het hart. Zo trekt de hartspier 100.000 maal per dag samen en gaat de ribbenkast zo’n 20.000 op en neer bij de ademhaling. Zelfs de organen, waar we zelden bij stilstaan, bewegen voortdurend. De nieren leggen bijvoorbeeld zo’n 600 meter per dag af als gevolg van de beweging van het middenrif.

“Life is not motion, but motion is a manifestation of Life”
(Rollin E. Becker, D.O.)

Al deze bewegingen beïnvloeden elkaar. Als één onderdeel van het lichaam gehinderd is in de mobiliteit (beweeglijkheid), kan dat elders klachten veroorzaken. Dat komt omdat alle delen van het lichaam met elkaar verbonden zijn door zenuwen, bloedvaten en spieren. Zo kan een schouderklacht samenhangen met een bewegingsverlies in de leverregio en kunnen baby’s darmkrampjes hebben en veel huilen doordat tijdens de geboorte het schedeltje beklemd is geweest.

Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door een ongeval, ontsteking, ziekte, operatie, stress of slechte voedingsgewoonten. Dat het soms lange tijd duurt voordat er klachten ontstaan als gevolg van bijvoorbeeld een trauma of ontsteking, komt doordat het lichaam zich eerst zal aanpassen aan een probleem. Als dan na verloop van tijd deze compensatie niet meer kan worden volgehouden ontstaan er klachten. De osteopathie richt zich dus op het weer mobiel maken van dit weefsel. Herstel van de bewegingsmogelijkheid van de weefsels leidt vervolgens tot verbetering van de klachten.

Contact

Vraagt u zich af of wij iets voor u kunnen betekenen? Bel of mail ons, wij helpen u graag!

Neem contact op
© Copyright Osteopathie Verhoeven | Aangesloten bij NRO