Osteopathie bij zwangeren

Osteopathie is een veilige en waardevolle geneeswijze bij diverse klachten rond de zwangerschap. Een goede vitaliteit voor, tijdens en na de zwangerschap is daarom van groot belang voor moeder en kind. In relatief korte tijd verandert er veel op mechanisch, hormonaal en emotioneel vlak. De gehele interne huishouding moet immers voor twee personen worden ingericht.

Lichamelijke verandering

Door de vormverandering van het lichaam, de veranderde ligging van de organen maar ook door de invloed van de hormonen, ondergaan met name de bindweefselstructuren van het lichaam aanzienlijke veranderingen. Indien het lichaam niet in staat is deze veranderingen harmonieus op te vangen kunnen er klachten ontstaan. Naar de bevalling toe is het bovendien belangrijk dat er geen restricties zijn in de bekkengewrichten, dit om een vlotte indaling en geboorte mogelijk te maken.

Het is niet moeilijk te begrijpen dat een blokkade in deze regio de noodzakelijke uitzetting van het bekken beperkt, en de bevalling dus bemoeilijkt. Ook klachten in de boven rug en de nek kunnen het gevolg zijn van het feit dat je lichaam niet in de mogelijkheid is zich aan te passen aan de veranderingen tijdens je zwangerschap. Daarom zal de osteopaat steeds een grondige evaluatie maken van de mobiliteit in het bekken en de rug.

Gedurende de zwangerschap mogen veel medicatie niet gebruikt worden, osteopathie kan hier een goed alternatief voor zijn. 

De osteopaat kan je tevens helpen met de voorbereiding op de bevalling.  De osteopathische behandeling werkt dus comfort verhogend voor moeder en kind omdat het lichaam een grotere bewegingsvrijheid ondervindt. Op die manier wordt de kans op complicaties tijdens de bevalling verkleind.

Osteopathie na de zwangerschap

De geboorte  is een van de meest fysieke en emotionele  gebeurtenissen van het menselijke lichaam. Enorme krachten werken in op het lichaam van moeder en kind.  Omdat de structuren van het hoofd van het kindje nog te vervormen zijn, levert dit over het algemeen geen problemen op.  Soms verloopt de bevalling echter minder soepel. Denk aan: langdurige weeën, trage ontsluiting of een vacuüm/tangverlossing.

Indien de krachtsinwerking te sterk is geweest voor het lichaam van de moeder kan het zijn dat er bewegingsverlies in deze regio (zoals het bekken) ontstaat. Dit bewegingsverlies kan een storende factor zijn in het herstel na de bevalling en diverse klachten geven. Vaak zijn bekken, rug en buik klachten hier een gevolg van.

Waardevolle geneeswijze bij diverse klachten rond de zwangerschap.

Na de bevalling vindt er een grote drukverandering plaats in de buik doordat het kindje ter wereld is gekomen. Diverse organen zijn gedurende de zwangerschap van positie gewijzigd en keren in de periode na de bevalling geleidelijk terug. Maar ook de baarmoeder zelf slinkt na de bevalling. Deze veranderingen kunnen ertoe leiden dat er verlies van bewegingsvrijheid in de buik ontstaat. De osteopaat heeft als belangrijkste taak dit bewegingsverlies te herstellen zodat klachten verdwijnen en moeder zich volledig op fysiek en emotioneel vlak kan herstellen. Een osteopathische controle en een eventuele behandeling na de bevalling, kunnen dan ook van grote waarde zijn voor een optimaal herstel.

Osteopathie Verhoeven werkt nauw samen met diverse verloskundigen praktijken in de omgeving van Oirschot en Boxtel en Hilvarenbeek. In locatie Boxtel zijn wij gevestigd naast de praktijk voor Verloskundig Centrum Midden Brabant (VCMB).

Contact

Vraagt u zich af of wij iets voor u als zwangere kunnen betekenen? Bel of mail ons, wij helpen u graag!

Neem contact op
Deelnemer van regionaal samenwerkingsverband